2009. április 20., hétfő

Hétvégi körkép: Nyersétel-találkozó és kullancs-csípés

Persze nem egyszerre.
Szombaton voltunk Gyuszkó fiammal a nyersételes összejövetelen, ami felülmúlta a várakozásomat. Ez alkalommal nem csak testi, hanem szellemi táplálékban is dúskálhattunk.

Testi táplálékaink: leginkább saláták voltak, a tömény édességet véletlen én is, és Gitta is otthon hagyta. Vagy véletlenek nincsenek??
Pedig még reggel gyorsan formáztam néhány fügegolyót mogyoróval, citromhéjjal, fűszerekkel...
A saláták változatosak, és finomak voltak.
Nehezebb étel szinte csak Gitta fasírtja, és Rita töltött paradicsomja volt.

Én friss, zsenge ruccolahajtásokat vittem, amit reggel szedtem.
Ezen kívül még mazsolás mandula-túró került elő a táskámból, amit almadarabokkal kevertem össze. Ennek az éteknek az ötlete gyermekkoromból származik, biztos nem csak én emlékszem a vaníliás, és a mazsolás krémtúróra...

A találkozó előre meghirdetett témája a különböző nyersétel irányzatok voltak, amiről mindenki a maga szemszögéből, és tapasztalatából beszélt.
Régebben írogattam már erről:
A Nyersétel-mozgalom Magyarországon
A Természetes Higiénia
A Természetes Higiénia 2.

A beszélgetés fonala érdekes irányt vett:
A testiekre, vagy a lelkiekre kell a figyelmünket fordítani?
Szerintem párhuzamosan lehet a kettőt fejleszteni:
- Egy beteg ember figyelmét leköti a saját betegsége, fájdalma, nem tudja gondolatait teljesen máshová helyezni, így nem nehezen adhatja át magát bármilyen vallásnak
- Testileg tökéletesen tiszta lény gondolatai is akaratlanul tisztábbá válnak, jobban meghallja saját belső hangjait

Jó volt, örültem, hogy ott lehettem, Gyuszó is jól érezte magát, bár most nem volt más gyermek rajta kívül.

Aztán jött a vasárnap, fűnyírás Apával a tanyán, és a kullancsok, amiket este vettem észre magamon, és Apa kiszedegette őket.
Apa már nagyon gyakorlott, mert bárhova megyünk, mindig megtalálnak engem ezek a vérszívók.
Tavaly előtt műveltünk egy darab földet mondhatni a város közepén, és egyik nap, kb 20 kullancsot szedtem össze.
Most is egy kicsit megijedtem, mondtam is a családnak, szóljanak 2 hét múlva, ha valami furcsát vesznek észre rajtam...

Na, ne szaladjak ennyire előre. Nagyon jól éreztük magunkat, bár ültetni nem tudtunk, mert a föld kőkemény. Nem emlékszem ilyen száraz, meleg áprilisra. Hallottam a hírekben, hogy aggódnak az aszály miatt. Teljesen megértem, hogy miért.

Így csak a fűnyírás maradhatott, de nem is baj, mert már igen magas volt az aljnövényzet. Jól megélnek benne a kullancsok, és az utánpótlás pedig jön a hideg időszakban, amikor a vadak látogatják a tanyánkat. Még vadetetőt is tettek ki a vadászok.

A jókedvünket még az se tudta teljesen lelombozni, amikor észrevettük, hogy nagyon ügyes emberek eltulajdonították a kúpcserepeket az egyébként romos házról és melléképületről.
Ha egyszer lehetőségem lesz felújítani a tanyát, majd elhívom őket, mert nagyon profik lehetnek, valószínűleg nem csak az elvételben, hanem az építésben is!

Szép napot, vagy inkább esőt! :-)


Almasaláta

10 dkg héj nélküli mandula
kb 10 dkg mazsola
1 citrom leve
őrölt fahéj

4 db alma

A mandulát beáztatom egy fél napra, majd vízzel és citromlével összeturmixolom. Hozzákeverem a fahéjat is, és a végén a mazsolát.
Így még egy fél napot állni hagyom, hogy a mazsola megpuhuljon.
Majd jöhet a felhasználás, jelen esetben összedarabolt almával.

2 megjegyzés:

  1. Olvastam, amit a candidáról írtál, mégis ezek a receptek, mint megannyi nyersétel recept tele vannak olajos magvakkal. Mástól is olvastam hogy rosszul lett a nyers táplálkozástól, mint ahogy én. Esetemben nem lehet sok méreganyagra gondolni, mivel sokéve vegetáriáus, illetve vegán vagyok és folyamatosan méregtelenítek. Ismételt próbálkozásomra elképesztően rosszul leszek és kikészül a májam, tehát csak a candidára tudok gondolni..Ilyenkor mindig visszatérek némi élesztő mentes kenyérre stb, hiszen a nyers kenyerek tele vannak olajos maggal. Az a kérdés, hogyan lehet nyerstáplálkozni Candidával? Pusztán gyümölcsöt (télen nehezebb mert csak néhány van) és néhány drága bio salátalevelet enni ahogy Graham mondja? Ekkor én igencsak lefogyok, arról nem beszélve, hogy teherautónyi gyümölcs kellene a jóllakáshoz (bio verzióban 5-szöri kajaköltséggel)se autó se pénz, se tárolóhely. Visszatérve meg a diósgolyókra stb. ismét visszatérne a candida, mivel megint magas a zsírtartalama a vérnek + a cukor. Mi lehetne a megoldás? Tényleg banánon kéne élni itt Európában? Üdv. Zsuzsi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzska!

    Először is azt tudom ajánlani, hogy orvossal/szakemberrel is konzultálj, mert egy kivizsgálás segíthet feltárni a valódi okokat.

    Egyébként a saját tapasztalaton szerint candida (és cukorbetegség) esetén az elválasztó diéta hasznos.

    Én sem bírom a sok olajos magvat, de a csíráztatott gabonát (pl hajdina) sem.

    Ezért nem is ajánlom a 100% nyers étkezést.

    Fontosnak tartom minél több nyers gyümölcs, zöldség fogyasztását, illetve mértékkel olajos magvakkal, főtt (lehetőleg gluténmentes) gabonákkal, és párolt zöldségekkel érdemes éhségünket elverni :-)

    Olajos magvakhoz még egy megjegyzés: áztatás/csíráztatás során a zsiradék egy része átalakul szénhidráttá, így könnyebben emészthető lesz.

    Szép napot!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter