2013. március 15., péntek

Egyszerű nyers dió-alma torta - Nóra ma 6 hetes

Nóra ma 6 hetes, ami jelentős a mai orvosi gyakorlat és a Biblia szerint is. Ez alkalomból készítettem egy kis édességet, amíg nagyobb fiam babázott.

A diót már tegnap beáztattam, majd kiszárítottam (az olajos magvakat a gabonához és babfélékhez hasonlóan felhasználás előtt érdemes beáztatni, így könnyebben emészthető lesz)

Alapanyagok:
- 30 dkg dió
- kb 15 dkg mazsola
- 3 alma
- kb 8 dkg kókuszzsír
- indiai útifűmaghéj - 1,5 teáskanál
- fahéj, vanília, citromhéj

Eszközök:
- négyoldalú reszelő - almához, citromhéjhoz
- botmixer a beáztatott mazsola pürésítéséhez
- diódaráló

Elkészítése:
A mazsolát reggel beáztattam, majd minimális vízzel összeturmixoltam. A ledarált dióhoz annyit adtam, hogy összeálljon, majd hozzáadtam a szoba-hőmérsékletű kókuszzsírt, és ízesítettem. Ezután betettem hűtőbe, hogy kicsit keményedjen.
Az almát lereszeltem, kinyomtam a levét (és megittuk), majd a megfelelő édes íz eléréséhez adagoltam hozzá a mazsolapüréből. Ezt is ízesítettem, majd apránként hozzáadtam az útifűmaghéjt, nehogy sokat tegyek bele. Közben vártam, és amikor láttam, hogy jó az állaga, rátettem a lehűlt dió alapra. Tehettem volna egész mazsolát is bele, de a kisebb fiam nem szereti.
Lányommal megtanácskozván a dolgot, csak egy kevés fahéjat szórtam díszítésnek a tetejére.
Nagyon finom lett. Az alma réteg legközelebb kicsit nagyobb lesz (kb dupla ekkora) a család kívánsága szerint.

A nyers édességekkel sokszor az a bajom, hogy a sok olajos mag miatt nagyon tömények. Ezért próbálok kevésbé zsíros nyers édességeket kikísérletezni!

És persze itt van Nóra baba is, aki már 6 hetes, kinőtte az újszülött kort :-)

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    Szeretném kérdezni, hogy alapanygokat hol célszerű beszerezni?
    Milyen konyhai robotgéped van, ami viszi a keményebb olajas magvakat is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megengedheted magadnak, akkor érdemes bio-t venni! Én a piacon és zöldségesnél vásárolok elsősorban, egy időben a Lidlben jó áron lehetett mandulát venni.
      Kézi diódarálót használok, vagy az aróbb magvakat a kávédarálóval aprítom (olyan kávédaráló, amin feltüntették, hogy olajos magvakhoz is jó)
      Nincs jó aprítom, de csak ritkán hiányzik!
      És a különböző reszelők is gyakran előkerülnek.

      Az olajos magvakat is be kell áztatni használat előtt! Én sokszor már így használom fel, pl körözötthöz, vagy megszárítom, már akkor nem olyan kemény.

      Törlés

Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter