2011. október 12., szerda

Az eredeti táplálékunk - hát hogy is van ez?

Mindig is logikusnak tartottam azt a tételt, hogy az ember az ősidőkben nyersen étkezett. Én személy szerint sokkal jobban érzem magam, mióta étkezésem jelentős részét nyers gyümölcsök, és zöldségek teszik ki. Ezért semmi kétségem nem volt a fenti állítás valódiságát illetően.
Egészen addig, míg nem olvastam Frederic Patenaude blogbejegyzését, aminek a témája egyébként a kisgyermekek  nyers táplálása volt.
Szerinte a mai embernek nincs nyers-vegán őse! A ma élő ember kb 200.000 éve alakult ki, és a tüzet főzésre már 1-2 millió éve használják.
Persze ezután én is egy kicsit utána olvastam, és úgy tűnik, hogy tényleg így volt!

Időközben több támadás is érte a nyersevők részéről, így a következő blogbejegyzésében azokat az állításokat szedi össze, amit a nyers-mozgalomban sokan ismételnek, de szerinte nincs valós alapja.
Ezek egy részéről már én is olvastam több helyen, hogy amit hangoztatunk a nyersétel előnyeként, nem felel meg a valóságnak! Egyik legjelentősebb dolog, hogy a nyersen fogyasztott növényekben lévő enzim segíti a mi emésztésünket: a növény az enzimet a saját felhasználásra állítja elő, és nagy része a gyomorsavtól el is pusztul! Ez a cikke itt olvasható.

Közben Frederic már megjelentette a következő bejegyzését, amiben a nyers étkezés mellett szóló érvekről olvashatunk! Érdemes ezt is elolvasni itt.

Mielőtt azt hinné az ember, hogy változtattam az étkezési szokásaimon, és azért írom ezt a blogbejegyzést, ez nem így van!
Egyszerűen úgy érzem, hogy ezen tények segítik teljesebbé tenni az ismereteinket, és tovább folytatni ezt az egészségünket védő, és helyreállító táplálkozást!

Szép napot!

4 megjegyzés:

 1. Szia Szilvi!

  Szerintem fel lehet sorolni mindenfélét pro és kontra, de az igazságot senki sem tudja. Belső bölcsességünkben bízva szerintem érezzük, hogy mit hogyan kellene ennünk és ez talán fontosabb a kutatásoknál. Köszi a linket egyébként. :-)

  VálaszTörlés
 2. Én sem változtatok azon, ahogy eddig ettem, de végre azt érzem, hogy helyére kerültek a dolgok :-)

  VálaszTörlés
 3. Hát ez a bejegyzésed Szilvi elkerülte a figyelmemet. Én nagyon elméleti ember vagyok azt hiszem, pont a táplálkozásommal tudtam felülni egy egy hullámra és az követni. Mindig volt aki azt jónak magyarázta, utóbb kiderült az ellenkezője. Látom ezt a nyers étellel kapcsolatban is 80/10/10 és a normál nyers evők között stb. Tényleg azt gondolom hogy a belső súgás az fontos, és az általában jó felé vezet csak meg kell hallani.

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter