2010. szeptember 7., kedd

Cukorbetegeknek: zsírszegény diéta!

Nem vagyok dietetikus, nem vagyok orvos, nem vagyok szakember. Csak egy anya, aki naponta szembesül a cukorbetegséggel, a lisztérzékenységgel, és a tej okozta problémákkal.

Amit tapasztalatunk alapján ajánlani tudok mind az 1-s, mind a 2-s típusú cukorbetegeknek: zöldségek, gyümölcsök, zsiradékmentes főtt ételek.
Ez így drasztikusan hangzik, de ha nem is élethossziglan, de egy bőjtnyi időre érdemes kipróbálni!

Magyarázat: A vérben a zsiradék körülveszi az inzulinrészecskét, ezért az nem tudja a dolgát teljesíteni, a cukor a vérben marad, ahelyett, hogy a sejtekhez kerülne. Így lesz magas a vércukor.

Tanácsaim:
- gyümölcs magában
- zöldség nyersen, vagy vízzel párolva, fűszerezve
- sűrítésre habarás és rántás helyett vízzel összekevert liszt
- kenyér egy kis fűszerrel megszórva, paprikával is nagyon finom, nem kell megkenni vajjal, vagy margarinnal

- ha mégis zsíros ételt, vagy húst fogyaszt, érdemes mellé savanyúságot enni, ami segíti az emésztést.

- olajos magvakat külön, ne gyümölcsökkel, vagy tésztával egyen

A zsiradék adja meg az étel ízét, így több fűszerrel sem érezzük olyan finomnak. Kell egy kis idő, amíg hozzászokunk az új ízekhez.

Ha javul az állapota, lehet egy kis zsiradékot használni, de például, ha nem öntjük az olajat, hanem kanállal mérjük, máris kevesebbet fogyasztunk...

Lehetnek a sok zöldség, és gyümölcs fogyasztásnak olyan mellékhatásai, hogy
- csökkenteni kell a vízhajtót
- csökken a súlya
- jobb lesz a közérzete :-) stb.

Étrendje változtatásáról kérje ki orvosa véleményét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter