2009. február 12., csütörtök

a majdnem elfeledett aszalt szilva

A kerítésünk mellett nőt egy szilvafa. Olyan kétéves forma volt, amikor odaköltöztünk, túlélte a kerítés cserét, és tavaly először (és remélem nem utoljára) bő termést hozott.

Eszegettük, főztem szilvalekvárt belőle, és aszaltunk is bőségesen. Még a nyáron vettünk egy olcsó aszalót, amit aztán másra nem is használtunk.

Sok édességet készítek, amihez leginkább mazsolát és sárgabarackot használok. Aztán egyik nap eszembe jutott a sok bezacskózott aszalt szilva.

Kísérletképpen golyókat készítettem a beáztatott összeturmixolt szilvából, és sikert aratott.

Tegnap elővettem húst sose látott húsdarálómat, és ledaráltuk az újabb adag szilvát. Olyan jól sikerült a művelet, hogy le is vontam a következtetést, hogy legközelebb nem főzök lekvárt, hanem így gyártok majd nyersen.

Közben olvastam az aszalt szilváról, és több hasznos dologra akadtam:

Élelmiszerek antioxidáns tartalma:

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.

Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét.


Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.


Ebben a sorban az aszalt szilva az első helyen áll. Előkelő helyen áll a másik kedvencem, a mazsola is.

De nem csak antioxidánsokat tartalmaz:

A szilva és az aszalt szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül gazdag forrása továbbá a szilva a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést.

A szilva és az aszalt szilva nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamintartalmával segít salaktalanítani a szervezetünket, serkenti a gyomor és a bél működését. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú.

Források:
Natursziget.com
Fogyás.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter