Bázikus élelmiszereknek nevezzük azokat az ételeket, amelyeket miután feldolgozott az emésztőrendszerünk, bázisok maradnak vissza, így segítenek a sav-bázis egyensúly fenntartásában / helyreállításában. A legtöbb ásványi-anyag bázikus, például: kalcium, magnézium, nátrium.
Az elején összefoglalva: zöldségek, gyümölcsök segítik szervezetünk normál működését, gyümölcsök esetén érdemes figyelni arra, mikor esszük :-)
Ahogy kutatgattam a témában, többféle rendszerrel találkoztam, amik számomra lényeges elemekben is eltérhetnek egymástól, és lehet, hogy valakinek az egyik, míg a másiknak pont az ellenkezője "jön be". Így nyilván itt is kicsit szubjektív leszek, és arra ösztönzök mindenkit, hogy életmódbeli változtatásait beszélje meg orvosával :-) (aztán, ha sokan megkérdezik az orvosukat, hátha ők is utánaolvasnak, és elkezdi érdekelni őket ez a téma...)
Amiben többnyire egyetértenek:
1. A zöldségek fontosak étkezésünkben
- sok bázikus ásványi anyagot tartalmaznak, ami a savtalanításhoz (lúgosításhoz) szükséges
- rosttartalmuk segíti a méregtelenítést
2. A telített zsírok fogyasztása káros (savasítanak)
3. A túlzott fehérjefogyasztás savasít
(abban már megoszlanak a vélemények, hogy minden fehérje, vagy csak az állati eredetű - szerintem mindenféle)
És a különbségek:
4. Gyümölcsök savasítanak vagy lúgosítanak?
Én azon a véleményen vagyok saját tapasztalatom alapján, hogy szinte minden gyümölcs jótékony hatású, 2 szabályt érdemes betartani:
- gyümölcsöt magában eszünk, lehetőleg egyfélét egyszerre
- különálló étkezésként, vagy étkezések előtt - főétkezés után fogyasztva hosszabb időt kell a gyomorban töltenie, cukor tartalma erjedésnek indul, így pedig tényleg savasít
5. Olajos magvak hatása
- magas az ásványi anyag tartalmuk - ez segíti a lúgosítást
- de magas az olaj és a fehérje tartalmuk - ezek pedig savasíthatnak
olajos magvakat érdemes beáztatás után enni, mert a csírázás során az olaj-tartalmuk egy része könnyebben emészthető szénhidráttá alakul, míg más része zsírsavakra bomlik
Én nem érzem jól magam, ha sok olajos magvat eszem...
6. Néhány tejtermék lúgosít
alapvetően nem értek egyet a tejtermékek fogyasztásával, de a teljesség kedvéért ezt is le kellett írnom :-)
Amit érdemes elolvasni (és szerintem a 2 nagyobb irányzat):
Kurt Tepperwein: Savtalanítás - A fiatalság forrása (ez a könyv jobban tükrözi az én véleményemet)
Dr. Robert O. Young - Shelley Redford Young: A pH Csoda
Szép napot, és jó egészséget kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése