2011. október 12., szerda

Az eredeti táplálékunk - hát hogy is van ez?

Mindig is logikusnak tartottam azt a tételt, hogy az ember az ősidőkben nyersen étkezett. Én személy szerint sokkal jobban érzem magam, mióta étkezésem jelentős részét nyers gyümölcsök, és zöldségek teszik ki. Ezért semmi kétségem nem volt a fenti állítás valódiságát illetően.
Egészen addig, míg nem olvastam Frederic Patenaude blogbejegyzését, aminek a témája egyébként a kisgyermekek  nyers táplálása volt.
Szerinte a mai embernek nincs nyers-vegán őse! A ma élő ember kb 200.000 éve alakult ki, és a tüzet főzésre már 1-2 millió éve használják.
Persze ezután én is egy kicsit utána olvastam, és úgy tűnik, hogy tényleg így volt!

Időközben több támadás is érte a nyersevők részéről, így a következő blogbejegyzésében azokat az állításokat szedi össze, amit a nyers-mozgalomban sokan ismételnek, de szerinte nincs valós alapja.
Ezek egy részéről már én is olvastam több helyen, hogy amit hangoztatunk a nyersétel előnyeként, nem felel meg a valóságnak! Egyik legjelentősebb dolog, hogy a nyersen fogyasztott növényekben lévő enzim segíti a mi emésztésünket: a növény az enzimet a saját felhasználásra állítja elő, és nagy része a gyomorsavtól el is pusztul! Ez a cikke itt olvasható.

Közben Frederic már megjelentette a következő bejegyzését, amiben a nyers étkezés mellett szóló érvekről olvashatunk! Érdemes ezt is elolvasni itt.

Mielőtt azt hinné az ember, hogy változtattam az étkezési szokásaimon, és azért írom ezt a blogbejegyzést, ez nem így van!
Egyszerűen úgy érzem, hogy ezen tények segítik teljesebbé tenni az ismereteinket, és tovább folytatni ezt az egészségünket védő, és helyreállító táplálkozást!

Szép napot!
Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter