2009. február 28., szombat

Amiket a nyersétel-találkozóra vittem

Már egy hete volt, de csak most sikerült feltennem...

Dió-kőrözött
- beáztatott dió
- citromlé a savanyításhoz (mert a túró kicsit savanykás)
- vörös hagyma apróra vágva (most egy részét a húsdarálón ledaráltuk a dió után), zöldhagyma zöldje
- magyaros fűszerek az ízesítéshez (kömény, piros paprika, fekete bors, só
A beáztatott dió ledarálható húsdarálón, vagy összeturmixolható. Az utóbbi esetben krémesebb lesz. Most vegyesen alkalmaztam. Persze nem árt egy kritikus személy mellénk, aki segít az ízesítésben, és esetleg a hagymát is felvágja :-)

Fahéjas szilvalekvár és mogyorós golyó aszalt szilvából
- aszalt szilva beáztatva, majd húsdarálón ledarálva
- fahéj
- darált török mogyoró szükség szerint
A ledarált aszalt szilvát fahéjjal összekevertem, majd kétfelé osztottam. Az egyik részét meghagytam lekvárnak, a másik részéből golyókat készítettem darált mogyoróval.



Csírák (vegyesen)
- retek
- bíborhere
- lucerna

2009. február 23., hétfő

Hazafelé

Ilyenkor szoktam számot vetni magamban, hogy mi az, amit tanultam, másként csinálnék legközelebb. Most ez úgy alakult, hogy a lányommal utaztam, és ketten beszéltük át a napunkat.

Nagyon jókat tudunk vitatkozni, és néha úgy tűnik, nem ismerjük egymást eléggé. A viszonyunk nagyon sokat javult, sokszor barátnőként kezel. Sőt! Néha még alvásnál is átjön a mi szobánkba, pedig nem kis küzdelem volt a részéről a külön szoba (a kamrám kárára valósult meg :-( )

Az étkek javarészt megnyerték tetszését, és nem lettem nagyon féltékeny, hogy Edina szilvalekvárja jobban ízlett neki, mint az enyém :-)

Legjobban a codexről hallottak maradtak meg benne, utána kell néznem miatta (is), hogy miről is szól. A fényképet Riuska készítette a vonaton, kezében tartva a gépet.

2009. február 20., péntek

Nyersétel találkozó előtt


Ha minden jól megy, holnap lányommal Pestre utazunk, hogy részt vegyünk a nyersétel találkozón, ami most már úgy tűnik, hogy havi rendszerességgel lesz, köszönet ezért a szervezőknek.

Bár nem vagyok 100% nyersevő, de azt már sikerült bebizonyítani magamnak, hogy a mai körülmények között csak akarat (és esetleg pénz) kérdése, hogy mit eszek. Mindenféle gyümölcs kapható már télen is, és ha mégsem laknánk jól velük, lakmározhatunk a beáztatott, és különféleképpen elkészített olajos, és gabona magvakból.

Reggel otthon előkészítettem az alapanyagokat, este érek haza, akkor állok neki összeállítani az étkeket, amit viszünk magunkkal.

Délután elmentünk Gyuszkóval biorezonanciás vizsgálatra, ahol újat nem mondtak, csak amit már eddig is tudtam: nagyon rossz a fehérje, és a zsír emésztése. Orvosi vizsgálatok még ez irányban nem voltak, bár jeleztük már észrevételeinket.

Végül este elkészítettem a találkozóra szánt étkeket:
- aszalt szilvából lekvárt, és török mogyoróval golyókat
- dió-kőrözöttet
- csírákat

2009. február 14., szombat

Valentin nap - ismét együtt a család

Majd két heti kórház után nagyobb fiam újra itthon van. Az elmúlt időszak mindannyiunk számára felkavaró volt, még nem tudom hideg fejjel leírni a részleteket.

Megpróbáljuk megkeresni, hogy mi okozza az egyre sűrűbb rosszulléteket Gyuszinál. Most csökkentették az inzulinadagot, aminek örülünk.
Nem tudok olyan módszert, ami minden esetben, így a miénkben is megmutatná, mi a pontos oka egy adott betegséget. Nagy általánosságban persze tudom, hogy az étel és a lélek a két fő ok, magamat nagyjából rendbe is tettem, de fiamnál még nem találtuk meg a megfelelő kezelést.

Riuskám készített új fejlécet a blogomhoz, nekem nagyon tetszik :-)
Nagyon ügyesen rajzol, gondolkoztunk, hogy ilyen irányba kellenne tovább tanulnia, de aztán inkább egy sima gimnázium mellett döntöttünk. Ha kedve van rajzol, néha verset ír, és igen ritkán tanul...

Lányom jön velem a nyersétel találkozóra szombaton, remélem az étkek elkészítésében is segíteni fog :-)

2009. február 12., csütörtök

a majdnem elfeledett aszalt szilva

A kerítésünk mellett nőt egy szilvafa. Olyan kétéves forma volt, amikor odaköltöztünk, túlélte a kerítés cserét, és tavaly először (és remélem nem utoljára) bő termést hozott.

Eszegettük, főztem szilvalekvárt belőle, és aszaltunk is bőségesen. Még a nyáron vettünk egy olcsó aszalót, amit aztán másra nem is használtunk.

Sok édességet készítek, amihez leginkább mazsolát és sárgabarackot használok. Aztán egyik nap eszembe jutott a sok bezacskózott aszalt szilva.

Kísérletképpen golyókat készítettem a beáztatott összeturmixolt szilvából, és sikert aratott.

Tegnap elővettem húst sose látott húsdarálómat, és ledaráltuk az újabb adag szilvát. Olyan jól sikerült a művelet, hogy le is vontam a következtetést, hogy legközelebb nem főzök lekvárt, hanem így gyártok majd nyersen.

Közben olvastam az aszalt szilváról, és több hasznos dologra akadtam:

Élelmiszerek antioxidáns tartalma:

Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.

Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészítő vagy összetevő szabadgyök pusztító és semlegesítő képességét.


Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.


Ebben a sorban az aszalt szilva az első helyen áll. Előkelő helyen áll a másik kedvencem, a mazsola is.

De nem csak antioxidánsokat tartalmaz:

A szilva és az aszalt szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül gazdag forrása továbbá a szilva a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést.

A szilva és az aszalt szilva nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamintartalmával segít salaktalanítani a szervezetünket, serkenti a gyomor és a bél működését. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú.

Források:
Natursziget.com
Fogyás.info

2009. február 8., vasárnap

A Lenmagról

Közelebbi kapcsolatba kerültem a lenmaggal. Eddig is használtam a hajdinás kenyérkéknél, de csak a másodhegedűs szerepet töltötte be. Lányom miatt elkezdtem lenmag alapú krékereket készíteni. Sikert aratnak, pedig még messze vannak a tökéletestől :-)

Kíváncsi természet lévén, próbáltam utána nézni a lenmagnak. Legtöbb helyen ugyanazt a cikket, vagy valamilyen kivonatát találtam.

Eredete a távoli időkbe nyúlik vissza: a neolit korból származó, mintegy tízezer éves svájci cölöpépítmények feltárásakor a kutatók egyéb magvak mellett lenmagot, valamint búzából, kölesből és lenmagból készült lepénymaradványokat is találtak.
A lent i.e. 4-5000 évvel, a búzával, a fügével és az olajfával együtt már Mezopotámiában és Egyiptomban is termesztették. Ezt bizonyítják a piramisok falain található festmények, és az a tény, hogy a halottak balzsamozásakor lenvásznat is használtak. A len európai elterjedését a rómaiaknak köszönhetjük. Hazánkban a bronzkori lakótelepek feltárásakor kerültek elő lenmagmaradványok. Ez azt jelenti, hogy az előttünk itt élt szláv népektől vettük át a len termesztését és feldolgozását. XVII. századi szakácskönyveink a lenolajat „petzolajként” említik, a faolajnak mondott olívaolajjal együtt.

A lenmag egy 30-80 cm magas kultúrnövény magja. A szára legtöbbször egyenesen áll, és csak a virágzatnál ágazik el. A len növény az ötös szám jegyében született, mert a növény különböző részeiből öt található. A levelek váltakozva állnak, legfeljebb 4 cm hosszúra nőnek meg, keskenyek és hegyesek. Az oldalágak végein állnak egyenként az öt csészelevéllel rendelkező világoskék virágok (öt szirommal). Belőlük fejlődik ki a gömbölyded, ötrészes tok. A magok tojás alakúak, laposak, fényes, barna színűek és 5-6 mm hosszúak. A Linum nemzetség tagjai sokfélék, száraz, szikes, nedves réteken egyaránt előfordulnak.

A lennövény magját az ipari felhasználás mellett a gyógyászat is felfedezte. Hippokratész (Kr. e. 500 körül) említi először a lenmagot hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. A Paracelsusnak ingerenyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockra vezethető vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol. Az 1577-ből származó füveskönyvében így ír:
"A lenmagot megtörjük és porítjuk / egy kevés borssal és mézzel péppé elkeverjük / enyhíti a köhögést / és kedvet csinál a természetes tevékenykedéshez / Mintha az ember belülről meggyulladna / ugyanazt a lenmagot vízben pároljuk / mézet keverünk bele / és abból iszunk / Az áztatott lenmag csillapítja és elmulasztja az összes forró duzzanatot / belsőleg és külsőleg."

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált. Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilikont, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

Gyógyhatásai egy külön bejegyzést megtöltene...

Források:
Élelmezésvezetők.hu
Harmonet.hu
Szépzöld.hu
Alternativszemdr.hu
Népgyógyászat.hu

Kétfajta kréker ugyanazokból az alapanyagokból:
lenmag, sárgarépa, napraforgó, szezámmag, fűszerek
Az egyik esetben a lenmagot a lereszelt sárgarépával összeturmixoltam, a másik esetben a reszelt sárgarépán kívül minden egészben maradt.

2009. február 3., kedd

Kókuszgolyó és (nyers) társai

Szeretem az édességet. Szeretteim is szeretik az édességet :-)
Sajnos a sütés terén nem büszkélkedhetek nagy sikerekkel. Ez valahogy nálunk Apai feladattá vált...

Viszont a nyers édességek igazán ízletesek, és nehezen lehet elrontani a készítésüket.

Általam használt alapanyagok:
- aszalt gyümölcs (datolya, mazsola, sárgabarack, füge...)
- olajos magvak (kókusz, török mogyoró, mandula, dió, kesudió...)
- fűszerek (fahéj, szegfűszeg, citrom héj...)
- karobpor, kakaó

Tegnap este Apa kókusz golyót kért. 2-3 naponta készítek, mert úgy szereti.
Receptjét már az Édességek Karácsonyra bejegyzésben lejegyeztem, így inkább nem ismétlem magam.
Annyi a különbség, hogy mostanában szinte nem is használok kakaót, csak karobport.

Szombaton a kókuszgolyó masszát tortácska készítésére használtam:
Egy nagyobb mélytányért kibéleltem vele, majd beáztatott(15 dkg) kesudiót összeturmixoltam 1 banánnal, és fahéjjal ízesítettem. Ez volt a krém. Mielőtt a krémet ráöntöttem, hűtőbe tettem, hogy az alap egy kicsit megfagyjon (a kókusz zsír megkeményedjen).
Nagy sikere volt.

Szintén nagyon szeretem a fügegolyókat, azt készítettem a nyersétel találkozóra is (ez Gitta blogjában is fent van):

1 csomag aszalt füge (20 dkg) turmixban összedarabolva
15 dkg őrölt török mogyoró
citromhéj
őrölt szegfűszeg
fahéj


Ha egy massza nem úgy sikerül, mint ahogy szerettük volna, mindig alakítható, és lehet, hogy valami más lesz, még finomabb, mint amit eredetileg akartunk :-)
Related Posts with Thumbnails
 

2009. január 18-tól Free Blog Counter